Wednesday, November 30, 2011

Aku Jatuh .....(Part 1)



The term 'love' is very rich in meaning. When love is uttered , it has no other meaning than obtaining Allah's love. Even if we are in love with a human being , that is only one of the million steps to obtain Allah's love
>><<
ahhh...
Iman mengeluh panjang...

Afiq : Eh , kenapa dengan kau nie Iman ? ada masalah ke ? cer citer cer citer...kot-kot aku boleh bantu..
Iman : Hmm..ntah la..aku rasa serabut sekarang nih..tak boleh nak fikir dah rasanya..
Afiq : Serabut sebab apa pulak nih ? macam serius je bunyinya...
Iman : Mmh..aku dah jatuh cinta , fiq..
Afiq : Wah...siapakah gerangan gadis yang malang tuh?..haha..
Iman : Eh...ko nih cakap baik sket , aku tengah serabut nih,kata nak tolong...nie menambahkan serabut je..!!
Afiq : Ala..rilek la man , aku lawak je..ok-ok..sekarang kita serius.Hmm..tadi ko kata kau dah 'fall in love' kan ? jadi apa yang serabut sangat nih?...
Iman : Sebab ayat nih..“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”

Afiq : Owh..baru aku paham..sebelum tu aku nak tanya, ko dapat mana ayat nih..mafhum hadiskah?
Iman : Err..tak...aku jumpa dalam grup kat fb tu...
Afiq : Ish3.. tu namanya Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta..
Iman : Mazhab tawakal buta dalam cinta ?? apa benda tu?
Afiq Kalau suka, patutnya  ko bagitahulah.. dan semestinya dengan persediaan..bukan main bagitahu saja. Tengoklah diri tu juga. Lagi satu , siapa la pandai-pandai ajar kalau bagitahu nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya ni?
Iman : erk.. Maksud ko ?
Afiq : Islam mengajar kita usaha sambil bertawakkal..Usaha kena ada. Itu sunnatullah.. Maka menyatakan rasa suka adalah usaha. Tinggal kita kena letak usaha itu dalam batasan syara'. Kalau perempuan, hantarkan wakil untuk menyatakan rasa hatinya. Kalau lelaki, pergilah menghadap wakil perempuan, ibu bapanya, atau menghantar wakil juga untuk menyatakan rasa hatinya. Kalau suka, persiapkan diri serba sedikit sebelum memberitahu. Kemudian beritahulah. Jangan simpan, man..
Iman : Owh..maksudnya tak boleh pendam lah ye? gitu?

Afiq : Bukan masalah boleh atau tak boleh..tapi cuba ko fikir.. Ko pendam lama-lama, tup-tup dia tak suka ko pun. Frust ja bertahun-tahun bazir waktu. Sedangkan, kalau ko tahu, ko boleh ja mula cari yang lain pula. Lagi satu , pendam lama-lama, tup-tup rupanya dia suka kat ko. Tinggal ko lambat buat move, dia kahwin dengan orang lain. 
Iman : Tapi..dah tak ada jodoh,nak buat camne ?
Afiq : Hmm..jangan cakap macam tu,nampak ko macam redha dengan takdir tapi sebenarnya  ko lebih kepada menyalahkan Allah swt...sebab,yang salahnya ko..setiap musibah yang menimpa anak adam tu hakikatnya adalah daripada perbuatan tangan mereka sendiri..

Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.” 
 [42:30]

Iman : Allahuakbar..baru aku faham...terima kasih fiq sebab bagitau semua nih kat aku..kalau tak,sampai ke sudah la aku macam nih..kaulah kawan aku dunia akhirat.
Afiq : Ala..yela tu..time nih je cakap macam tu..huhu..eh,aku ada lagu special untuk ko nih.."Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama..dia diambil orang".hahaha.
Iman : cehh..nak kena mamat nih..!!!

<><><><>

p/s: Mendapat ilham asbab dari note di fb penulis terkenal <Hilal Asyraf > yang sangat 'meriah' diperkatakan sekarang ..^^
credit to Hilal Asyraf..

4 comments:

Akashah Althanfunrijal said...

nice...:)

softlight said...

best.... suka2...
hilal asyraf in mood nak mendirikan rumah tangga hehehe :)

iQaH @ $yA said...

likelikelike...

Anna Husna said...

to all:

ada part seterusnya..nantikan ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...