Tuesday, July 5, 2011

Kuiz Anatomy


Suatu hari di kelas 3A
Cikgu Abu: Ha..kenapa nie...muka macam ayam berak kapur je..nak pergi mana?
Aman :erk...cikgu..saya nak  BAB...huhu..:(
Cikgu Abu : nak BAB..??kamu ni sabar la sikit,kita baru masuk bab nie,kamu dah nak masuk bab baru pulak..sabar ye..esok kita masuk bab baru...
Aman : aish..saya bukan nak masuk bab baru la cikgu...saya nak buang air besar (BAB).
Cikgu Abu : ish kamu nie...lain kali cakap biar la terang sket..huhu...pergilah..patut bau semacam je.. 
Suatu hari di bilik tutor
 Sir Hassan : Eh...you berdua nie nak pergi mana...tak kan nak pergi toilet  pun berdua.. you tu dah besar..student universiti..tak kan takut kot..??
Aman : saya nak BO...sir...dia ni nak PU...
Sir Hassan : owh...oklah..you pergilah cepat..i nak buat kuiz nie..
Aman & Ajis : ok..thank you sir..=) 
ish3...macam-macam perangai 'student' sekarang.

eh, sebelum terlupa...

                                                              BO=BAB      PU = BAK 

baiklah..sekarang  jom kita masuk  kelas  anatomy&physiology


sebelum kelas anatomy:

Aman : Eh,korang tau tak moyang kita dah belajar anatomy lagi awal pada kita...

Adam :biar betul!! tak cayalah...bagi bukti la..

Ajis : aha..cer bukti cer bukti..

Aman : baiklah..korang ingat tak masa kecik-kecik dulu...mak,datuk,nenek or orang2 tua selalu je bila dia pesan apa2 kat kita dia akan tunjuk jari kat sisi kepala..dapat bayangkan tak.?
ala...macam nie..
ingat!!!
Aman : korang tau tak yang orang tua dulu2 tunjuk jari dia kat mana? kat sisi kepala kan?..kan dalam anatomy,sisi kepala tu kita panggil 'temporal'...temporal kan bahagian otak kita yang berfungsi untuk mengingat,iaitu tempat menyimpan segala memori.


tu la 'temporal' kat kepala kita
Aman : jadi maknanya..orang dulu-dulu memang dah tahu yang bahagian kepala yang depa duk tunjuk-tunjuk tu adalah bahagian untuk mengingat..tu la pasal bila depa nak suruh kita ingat,depa akan tunjuk kat bahagian temporal..

Adam: haha...lawak la engko nie...

Ajis :subhanallah..kagum aku..nenek moyang kita dah terror anatomy..kita je baru nak belajar..huhu..
"ok..sebelum i nak buat kuiz,i nak you all tengok gambar nie dulu ye..."
tengok betul-betul...
"ok..sudah..sekarang kita mulakan kuiz ye..."
"ok..apa fungsi semua pancaindera kita nie..sapa nak cuba ?.."
Ajis : untuk melihat,mendengar,membaca..bla..bla..bla..
"cubaan yang bagus...tapi kurang tepat...i nak jawapan lain..ada lagi?.."
Aman : semua pancaindera tu adalah untuk 'taqwa' kepada Allah.
"menarik jawapan awak...cer explain sket..."
Aman :macam nie..kita seboleh-bolehnya kena gunakan mata kita untuk melihat benda yang baik-baik,kita kena takut(taqwa) untuk melihat perkara-perkara yang tidak elok yang dilarang Allah...begitu jugak dengan kaki,bila ada rasa taqwa..kita tak akan berani melangkah ke tempat2 maksiat...
"ya...bagus!! itulah jawapan yang i nak sebenarnya...i harap you all faham apa yang  Aman terangkan tadi...ok,setakat ini sahaja kelas kita...assalamualaikum.."
kawan-kawan...nak belajar apa-apa pun kena betulkan niat ye..

cuba fahamkan betul-betul apa yang Aman cakap tadi...mana nak tahu, dalam exam ada soalan macam tu..
mari belajar anatomy!!

p/s:1)semua watak-watak diatas hanyalah rekaan semata-mata..
      2)moga penulis terutamanya membetulkan niat dalam menuntut ilmu..
      3)banyak 'terminology' yang penulis dah lupa...sedihnya sem depan dah tak belajar anatomy..
      4)kepada sesiapa yang belajar anatomy,belajarlah sungguh-sungguh..nanti kongsi ilmu ye..=)

2 comments:

iQaH @ $yA said...

heehe..
mula2 kita dah ajar ank buah kita BO & PU..
tapi sis kita risau babysitter dia x pham, kang sian plak ank buah ter'BO' & 'PU' merata-rata..hheheh..

Anna said...

bgusnya acu iqah nie...^^
nti ajar dkt ank sndiri ye..msti comel..
"mama..baby nk BO la..blh tlg cebokkn..?"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...