Wednesday, June 8, 2011

Result Basi..



Cepat sungguh masa berlalu,dah masuk 8 Jun 2011 @ 6 Rejab 1432H.
Tapi cerita ni belum basi,Cuma perlu dipanaskan,nanti berselera jugak nak dengar..macam makanan yang dah sejuk,bila dah perangat(org utara la kata),mesti sedap untuk dimakan.. J 

astaghfirullahhalazim..apa yg duk mengarut nie..ish3..jom la kita panaskan sekarang ye
ready…go!!

Hari isnin (6/6/11) merupakan hari yg paling mengejutkan & mendebarkan..semua nie gara-gara terbaca status di BORAK-BORAK MESTECH(BBM):

A: result dh kuar lorh.........hahahahaha....

Hmm..bila ternampak je status tu,hati dah mula gelisah..(betul ke apa budak nie ckp,ke sja nak main-main?)
Bukan tak nak percaya,tapi kalau sem lepas…beberapa hari sebelum result keluar,mesti semua dah heboh..tapi kali nie lain, sangat mengejut!! 
kalau yang tak tahan boleh kena myocardial infraction(heart attack) la jwbnya…J

Tapi,ada timbul sedikit percaya jugak pada kenyataan di status tu..sebab 3 hari sebelum tu,ada mestechian ni tanya kt group BBM:

B: cnfius la...rslt sbnrnya dah kuar blm ni?? Huhu

Dipendekkan cerita,tangan ni laju je browse ke laman e-citie(portal rasmi UNIKL)…
Bila sampai main page,degupan jantung sangat kencang bak kata sir najib(lecturer Anatomy) dah sampai tachycardia(fastest heartbeat) J

Dengan sekali klik kat MY RESULT terpampang bla..bla..bla..then dengan lafaz bismillah,klik lagi dekat icon January 2011..jeng..jeng..jeng…


ALHAMDULILLAH..ALLAHUAKBAR…hanya itu yang mampu dilafazkan saat tu..

Tapi,takut jugak tersalah tengok,almaklumlah…org pkai spectacles..jadi,tenung betul-betul kat monitor tu….nasib baik monitor tak ada perasaan,kalau tak..habis kena tengking dengan monitor tu…J

Alhamdulillah..betul la apa yang dilihat tu,.walaupun tak mencapai target asal,result kali ni better than first sem.. Alhamdulillah..syukur sangat,macam-macam pengalaman suka & duka dalam sem 2..
memang tak jangka langsung. itulah aturan yang Allah dah tetapkan.
Berapa pun natijahnya…semoga akan mendekatkan lagi hubungan & menambah pergantungan kepada Allah.

Semua ini adalah nikmat & ujian yang Allah beri utk menguji tahap keimananku…mesti redha seikhlas hati keranaNYA..

Dalam diam, sempat jugak jengukjenguk status kawan-kawan kat fb..result dah keluar,mesti ada status yg menarik..
(jgn marah ye tuan punya status,nama anda akan dirahsiakan)J

Nie la antara status2 yg menarik 2:

MESTECHIAN 1: alhamdulillah..bole la...huu
MESTECHIAN 2: x mncapai target..but still..alhamdulillah..thank you Allah.. :)
MESTECHIAN 3: RESULTku betol2 di luar jangkaanku. ALHAMDULILLAH. syukur sgt2. thx u pd sume lecturer yg terlibat.. result anda bagaimana?? Hehehe

Tahniah la kepada semua warga mestech..tak kisah la berapa result anda,yang pasti itulah yang terbaik yang Allah dah tentukan..redha & sabar.Masih ada peluang untuk baiki yang lemah & teruskan perjuangan.

Ingat,“a good result is nothing if you don’t have a good attitude”.

Bagi yang sedih,mai baca entry nie.Yang gembira pun boleh jugak nak bacaJ

kita kena redha apa yang kita dapat..
kalau dapat result exam..
bila dapat baik,,bersyukur la..
tapi jangan la lalai dengan kenikmatan yang ALLAH bagi..
kadang-kadang ramai yang dah selesa dengan apa yang dia dapat..
terus lupa diri..
jangan la jd begitu pada diri kita.

Nak lagi??...baca lagi~


tapi bila dapat result yang tak memuaskan jangan cepat putus asa,
teruskan usaha,
maybe yang kita buat tu belum cukup..
jangan nak berkalau-kalau..seolah-olah kita tak redha..
"kalau la aku baca page ni before exam mesti dapat jawab"
lebih kurang macam tu la maksud saya.

Ada lagi…terus baca..


so, apa  yang kita dapat tu..
kita muhasabah diri..
selidik 1 persatu,
apa kesilapan,kekurangan,jangan mencari alasan..
kalau orang cakap pape cakap je bukan rezeki saya.. 
tapi saya tak berputus asa dengan apa yang saya dapat..
saya mesti berusaha dengan lebih gigih untuk dapat yang terbaik.

apa yang ditulis nie pun untuk diri sendiri jugak.. terasa macam lebih semangat pulak,
harap-harap apa yang disampaikan tidak dipersiakan.
moga-moga kita sentiasa dilindungi ALLAH..
Aamiin.


REMEMBER!!!

Failure is just like bearing a labor pain while giving birth to success. 

Mula-mula je rasa sakit,pedih,sedih..lepas tu..hilang la..yang penting jangan pernah berhenti berdoa.

Allah rindukan suara hamba-hambaNYA.~


MARI MENJADI HAMBA YANG SOLEH & SOLEHAH J

2 comments:

iQaH @ $yA said...

alhamdulillah...
akmal dean list..hehehe..

Cahaya said...

ada2 je sya nie:)
amin ya Allah~moga makbul doa sya^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...